AĞUSTOS -2014
Tarihten Bir Yaprak:
Senelerce bütün gençlik ……….’in idaresi aleyhine harekete geçti. Senelerce bütün hafiyeler(le) pençeleşti. Senelerce önlerine ……. hükümeti tarafından yığılan altınların üstüne basarak ilerledi. Evet, ………., parasıyla kendi hesabına bütün gazetelerde, bütün dünyada propaganda yaptırıyordu. …………., Makyavel’e şeytanette (Şeytanlıkta) rahmet okutacak desais (hileler) icat ediyor; gençliği boğmak istiyordu. Eline düşenleri denize atıyor, zindanlarda mahvediyor; zincirler (v)uruyor, memleketin her tarafını menfiler(sürgünler) ile dolduruyordu. İşte ben bile, iki defa idama mahkûm edilmiş (idim).. ……….. senesinden beri, bu ana kadarki tam on yedi sene onun idare-i müstebidesi (müstebit idaresi) ile uğraştım. Senelerce mahbeshanelerde, menfalarda (hapishanelerde, sürgünlerde) kaldım. Birçok arkadaşlarım elan menfalarda bulunuyor. Birçok arkadaşlarım gözümün önünde, hürriyet için sevine sevine Terk-i hayat ettiler (can verdiler). Ve ……..idaresinin yaptığı bütün mezallimi anlatıyorum şaşırıyorlar.
Bu yazıyı okurken hangi dönemi hatırladınız. Kimden bahsettiğini düşündünüz bilmiyorum. Ben sadece o döneme ait belirgin kelimeleri paragraftan çıkardım. Tahmin ve yorumları siz okurken yaparsınız diye düşündüm. Şimdi gelin bir de yazının orijinalini okuyalım.
Senelerce bütün gençlik Sultan Hamid’in idaresi aleyhine harekete geçti. Senelerce bütün hafiyeler(le) pençeleşti. Senelerce önlerine Yıldız hükümeti tarafından yığılan altınların üstüne basarak ilerledi. Evet, Sultan Hamid, parasıyla kendi hesabına bütün gazetelerde, bütün dünyada propaganda yaptırıyordu. Sultan Hamid, Makyavel’e şeytanette (Şeytanlıkta) rahmet okutacak desais (hileler) icat ediyor; gençliği boğmak istiyordu. Eline düşenleri denize atıyor, zindanlarda mahvediyor; zincirler (v)uruyor, memleketin her tarafını menfiler(sürgünler) ile dolduruyordu. İşte ben bile, iki defa idama mahkûm edilmiş (idim).. ücyüzyedi senesinden beri, bu ana kadarki tam onyedi sene onun idare-i müstebidesi (müstebit idaresi) ile uğraştım. Senelerce mahbeshanelerde, menfalarda (hapishanelerde, sürgünlerde) kaldım. Birçok arkadaşlarım elan menfalarda bulunuyor. Birçok arkadaşlarım gözümün önünde, hürriyet için sevine sevine Terk-i hayat ettiler (can verdiler). Ve Sultan Hamid idaresinin yaptığı bütün mezallimi anlatıyorum şaşırıyorlar. (sayfa 377)
Bu paragraf tanımak onurunu yakaladığım Sami Çölgeçen ağabeyimin kendi adını taşıyan dedesi SAMİ ÇÖLGEÇEN’in anılarının yayınlandığı “Sahra-yı Kebir’i Nasıl Geçtim” adlı kitaptan alınmıştır. Hamid döneminde bir bahriye subayı iken (Tesadüfe bakar mısınız o da bir Deniz Subayı) muhalif duruşu nedeni ile Fizan’a sürülüyor ve kaçmak için Sahra Çölünü geçiyor. Yaklaşık 6 (altı) aylık bir macera sonunda İngiltere oradan Fransa’ya ve sonunda ülkeye dönüyor. Anıları Ömer Hakan Özalp (Abdülhamid dönemi ile ilgili araştırmaları var) kitap haline getirmiş. Çok ta güzel bir iş yapmış Ancak Nedense yukardaki paragrafın altına yazarın notu olarak bir şerh düşmüş. Şimdi de ÖHÖ’in notunu okuyalım.
Sultan II Abdülhamid, döneminde hiç kimseyi öldürtmemiş, idam cezalarını bile uygulamamış, muhalifleri, kendisine düşman olan genç insanları maaş ve görev le sürgüne göndermiştir. Kendisinden sonra gelen dönemlerde görüldüğü üzere siyasi muhalifleri açlığa, sefalete, hatta ölüme terk etmemiştir. Sami Bey’in söylediği gibi Abdülhamid, bu gençleri boğmak isteseydi, onları yetiştiren okulları hiç açmazdı. Oysa yenilikçi gençlerin hepsi bu okullardan çıkmıştır. Bizce, bu bakış açısı, bugün büyük oranda geçerliliğini kaybetmiş, bir dönemlerin moda söylemlerinden olup, Sami Bey’in yukarıda yazdıkları, olağanüstü bir dönemin şartlarında söylenmiş, soğukkanlılıktan uzak sözlerdir.
Aslında ÖHÖ bey bu yazdığı dip notun cevabını yine Dede Sami Çölgeçen’den sayfa 381, 382 ve kitabın sonundaki EK1 de detayları ile alıyor. Ya Sami Çölgeçen Bazı arkadaşları gibi çölde ölseydi mesela? Gelelim idam meselesine. Ülkemizde bu gün idam yok. İnsanları öldürmeye resmi ad vermek ve bunu da İdam ile açıklamak gerekmiyor tabi ki. Mesela ülkemizde bu gün idam cezası yok ama Silivride insanlar hastalıktan ölürken kimsenin kılının kıpırdamamasına ne diyeceğiz. Gezi’deki gençlere ne oldu dersiniz. İsterseniz Roboski’yi okuyun.
Yani sevgili dostlar okuyun. Kimsenin sizin için okuyup size anlatmasını beklemeyin. Devir okuma devri.
Yorumlar -
Yorum Yaz